Notater |
- Knud Andreassen Baade (født 28. mars 1808 i Skjold (nåværende Vindafjord utenfor Stavanger) i Rogaland fylke, død 24. november 1879 i München) var en norsk landskaps- og marinemaler.
Baade var sønn av prokurator (seinere sorenskriver Andreas Baade (1775-1852) og Johanne Margarethe Magnus (1788?1851). I femtenårsalderen kom han til Bergen, der han fikk en viss veiledning av en "kunstmaler", men mest studerte han på egenhånd. Med privat hjelp kom han som attenåring til Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, der han ble elev av Christoffer Wilhelm Eckersberg. I yngre år benyttet Baade seg av mytologiske og historiske motiv og portrett, og malte blant annet Heimdal kaller gudene til kamp. I 1829 vendte han tilbake til Norge og arbeidet som portrettmaler i Kristiania til 1831, da han fulgte med familien sin til Indre Sogn i Bjørgvin bispedømme. Fjordlandskapets naturskjønnhet og en reise langs kysten som brakte ham til Trondheim og Nordland i 1834 påvirket ham så sterkt att han besluttet å slutte med figurmaleriet og utelukkende male landskapsmåleri. En bekjentskap med hans berømte landsmann, professor I. C. Dahl, ledet til at Baade flyttet til Dresden i 1835, der han var Dahls elev mellom 1836?39 og 1843?45. Under sitt opphold der ble han rammet en øyensykdom som i flere år tvang ham til uvirksomhet.
I 1845 kom han til München, der han var bosatt til sin død i 1879. Her slo hans talent virkelig igjennom, og hans navn ble kjent i Tyskland. Med sine måneskinnsbilder fra de norske kystene i effektfull koloritt vakte han oppmerksomhet i de innflytelsesrike og toneangivende kunstkretser, og den kunstelskende kong Ludwig støttet ham med bestillinger og lot en byste av ham bli satt opp i pinakoteket i München. Ved kunstutstillingen i Genève i 1861 fikk han første pris.
Baade skildrer i sine måneskinnsbilder som oftest den ville, sønderrevne klippekysten med stormende hav og drivende skyer, der månelyset bryter igjennom. Han tilhører den romantiska skolen og på den måten mest påvirket av Dahl. Av Baades malerier finnes 52 stykker i Nasjonalgalleriet, blant andre figurkomposisjonen Fra Kunstakademiet i København (1827) og kystmotivet ?Fortuna? (1870) og Måneskinn på den norske kyst (1876). Dessuten finnes det mange akvareller og tegninger. Hans arbeider finnes også i Neue Pinakothek i München, Nationalmuseum i Stockholm, Kunsthalle i Kiel og grafiske samlinger i Dresden og München. [1]
|